Algemeen

3-kaart.jpgOeganda ligt in het oosten van Afrika en is zeven keer groter dan Nederland. Kampala is de hoofdstad van het land en ligt dicht bij het Victoria meer. Buurlanden van Oeganda zijn Soedan, Kenia, Tanzania, Rwanda en Congo. Het land ligt midden op de evenaar en heeft daarom een tropisch klimaat met twee droge seizoenen. Het landschap bestaat voornamelijk uit plateaus en bergen en is erg groen te noemen. Op sommige plekken in Oeganda valt dan ook wel meer dan 2100 mm. neerslag per jaar. De temperatuur ligt voor het grootste deel van het jaar boven de 30 graden Celsius.

Oeganda wordt ook wel eens “de Parel van Afrika” genoemd. Met recht want de voorstelling van een droog en dor Afrika gaat voor dit land niet op, integendeel, Oeganda is een van de groenste paradijzen in de wereld. Ondanks deze mooie benaming van het land hebben veel inwoners te maken met gezondheidsproblemen door de combinatie van armoede, slechte voeding en beperkte kennis over de relatie tussen goede hygiëne en ziekten. De beschikbaarheid van betrouwbaar water en de gebrekkige sanitaire voorzieningen vormen een groot probleem. De meeste mensen gebruiken ongezuiverd oppervlakte water als drinkwater. De regering van Oeganda heeft als doel gesteld dat in 2015 alle inwoners toegang moeten hebben tot betrouwbaar drinkwater. Op dit moment is dat voor heel Oeganda slechts 58%, dus is er nog een lange weg te gaan om het gestelde doel te bereiken.

De vlag van Oeganda

3-vlag.jpgDe vlag van Oeganda werd aangenomen in 1962 en bestaat uit zes horizontale banden in de kleurencombinatie zwart-geel-rood-zwart-geel-rood. In het midden staat een witte cirkel met daarin het nationale symbool: de grijze kroonkraanvogel. De drie kleuren vertegenwoordigen de Afrikanen (zwart), Afrika's zonneschijn (geel) en de Afrikaanse broederschap (rood, de kleur van het bloed dat alle Afrikanen zou verbinden).

Het wapen van Oeganda

3-wapen.jpgHet schild en de speren in het wapen symboliseren de bereidheid van de Oegandezen om hun land te verdedigen. Op het schild staan drie afbeeldingen: bovenin staan golven water als verwijzing naar het Victoriameer, in het midden de zon als symbool van de vele dagen zonneschijn in Oeganda en onderin een traditionele drum. Het schild wordt rechts geflankeerd door een grijze kroonkraan. Dit is de nationale vogel van Oeganda en deze staat ook centraal op de Oegandese vlag. Links staat een Oegandese kob, een soort kob die hier de dierenrijkdom van het land symboliseert. Het schild staat op een groen veld dat het vruchtbare land symboliseert. Midden onder het schild is een gestileerde weergave van de Nijl afgebeeld. Twee belangrijke landbouwgewassen, koffie en katoen, staan naast de rivier. Onderin staat het nationale motto "For God and My Country", Engels voor "Voor God en Mijn Land".