Stichting Mukwano bouwt verder

Geschreven door Paulien Sikking op .

Het is al weer bijna een jaar geleden dat we u op de hoogte brachten van de vorderingen bij het project in Oeganda. Een bewogen jaar waarin er veel is gebeurd en waarin we meer dan ooit de steun van de gemeenschap om ons heen hebben mogen ervaren. Joanne, onze drijvende kracht, is er niet meer, maar we zijn blij dat ze ons en u heeft laten delen in haar droom iets te kunnen betekenen voor de medemens in Oeganda. Mede daardoor zijn er het afgelopen jaar bergen verzet in Oeganda, en dan niet alleen figuurlijk.

Van kerk naar gemeenschap
Herinnert u zich nog dat beeld van die berg in Bushenyi met daar, halverwege de helling, een simpel kerkje? In dit kerkje komt inmiddels wekelijks een groot aantal mensen samen. De kerk vormt daarmee de basis van een groeiende gemeenschap rondom het project. Begin dit jaar mocht pastor Israël een zestigtal mensen dopen in de nabije rivier. Met hulp van het Nederlands Bijbel Genootschap hebben we de kerk voorzien van bijbels in het Runyankole, de taal die in het gebied gesproken wordt. Zo kan een heel aantal mensen nu ook zelf in de bijbel lezen.

In de rij voor behandeling
Begin dit jaar heeft de berg met graafmachines en mankracht twee extra plateaus gekregen. Eén van deze geëgaliseerde stukken grond was bedoeld voor de kliniek die in hoog tempo uit de grond is gestampt. In juni hebben we met de arts van het project een groot deel van de inventaris ingekocht zodat de kliniek in juli haar deuren kon openen. Een verpleegkundige staat 24 uur per dag klaar voor de patiënten en twee artsen houden spreekuur. Dit betekent dat voor een groot deel van de mensen in het district medische hulp binnen handbereik is gekomen. Het bankje in de wachtkamer is regelmatig bezet. Bevriende stichting Twawebma Mukama zorgt voor de facilitaire voorzieningen op het project waardoor er inmiddels voldoende schoon water en (af en toe) elektriciteit beschikbaar is.

Handel en werkgelegenheid
Het is mooi om te zien hoe zich rondom de gebouwen bedrijvigheid ontwikkelt. De vrouwen op het project houden een moestuin bij en speciaal voor hen is een klein winkeltje gebouwd waar ze hun waren verkopen ten behoeve van het project en de naastenhulp. De bouw brengt werkgelegenheid met zich mee waar mannen uit de buurt de kost mee kunnen verdienen, voor zichzelf en hun gezin. Van een kleine kerk op een berg is het project inmiddels een levendig centrum voor de omgeving geworden.

Onderwijs aan de basis
Om het project verder uit te bouwen en een goede basis te creëren krijgt een aantal leerlingen sinds februari voortgezet onderwijs in de kerk. In een nabij gelegen leegstaand huisje is een aantal basisschoolklassen te vinden. Een poule van zo’n vijf docenten is op het project aanwezig om les te geven. Omdat er vanuit de Oegandese overheid regels gesteld worden aan een goede school wordt ondertussen gewerkt aan de randvoorwaarden, sanitaire voorzieningen, docentenverblijven, etc.. Het grootste plateau op de berg -dat nu nog kaal is- is bestemd voor het schoolgebouw waaraan binnenkort gewerkt gaat worden. Een grote klus waar we ons het komende jaar in vast gaan bijten.

Daarbij kunnen we wel wat hulp gebruiken. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld uw nieuwjaarszakken bij ons te bestellen.

Toeten kosten E 2,50 en kunnen t/m 26 december worden besteld via de website www.mukwano. nl of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Heeft u geen internet dan kunt u een briefje sturen of in de brievenbus doen bij Marijn Kraaijenbrink, Bevrijding 78, 7121 WS Aalten. Op dit briefje uw naam, adres en telefoonnummer vermelden, en het aantal nieuwjaarszakken dat u wilt bestellen. Wilt u ook aangeven wanneer u de toeten komt ophalen of dat wij ze bij u moeten bezorgen?

Ophalen van de toeten kan op 29 en 30 december tussen 18.00 en 20.00 uur aan de Eligiusstraat 13. Het bezorgen gebeurt op dezelfde dagen. Stichting Mukwano Oeganda kijkt uit naar uw bestelling en wenst u prettige feestdagen!