Een echte school!

Geschreven door Paulien Sikking op .

Zestig leerlingen op Buhweju School
In februari startte in Oeganda het nieuwe schooljaar. Ook in Bushenyi worden de lessen weer hervat. Sinds het eerste schooljaar dat Buhweju School startte in 2009 is het leerlingenaantal gestaag gegroeid. Voor het schooljaar 2010 rekenen we op 40 leerlingen in het basisonderwijs en 20 in de hogere klassen. Al deze leerlingen krijgen nu nog les in de kerk, een nabij gelegen leegstaande woning en het gastenverblijf dat Stichting Twawebwa Mukama op het project aan het bouwen is. Hoog tijd dus om te beginnen met de bouw van een aantal échte klaslokalen.

Vijf klaslokalen in de maak
In januari zijn we daarom gestart met de begane grond van wat een schoolgebouw met twee verdiepingen moet worden. Dit betekent een stevige fundering en een goede basis om in een later stadium op verder te bouwen. Een investering die het mogelijk maakt om later met minder kosten snel uit te kunnen breiden. In februari en maart kregen de bouwvakkers te maken met het regenseizoen in Oeganda. Veel water maar weinig gelegenheid om verder te bouwen. Inmiddels zijn we wel zover dat de plafondplaten zijn besteld en de muren tot aan de kozijnen zijn opgetrokken. De oplevering van de eerste vijf officiële klaslokalen komt daarmee al heel dichtbij.

Stoelen en tafels
Om de klaslokalen in te richten is natuurlijk het één en ander aan stoelen en tafels nodig. Het liefst laten we dat in Oeganda maken om de werkgelegenheid te ondersteunen. Van een basisschool uit Klundert konden we echter 50 stoeltjes en tafeltjes krijgen en het is natuurlijk zonde om die zomaar weg te gooien. De stoeltjes en tafeltjes zijn inmiddels met een container vol met materialen, die aan ons en de Stichting Twawebwa Mukama ter beschikking zijn gesteld, naar Oeganda verscheept en aangekomen op het project. Totdat de lokalen kunnen worden ingericht worden ze in de container bewaard.

P1050233website