Augustus 2008

Geschreven door Paulien Sikking op .

We verbleven in Bushenyi town, dat zo’n 35 km van het project af ligt, maar vanwege de erg slechte wegen, duurt het elke keer toch anderhalf uur om op het project te komen. We hebben dus erg veel in de auto gezeten om heen en weer tussen het project en ons guesthouse te rijden.

Wat was het heerlijk om weer op het project aan te komen! Met een hartslag van 160 zag ik de vorderingen sinds het laatste bezoek van Paulien en mij. De kerk was van de buitenkant klaar!!!

p1000148 3.1.jpg
Het dak was afgemetseld en de deuren en ramen zaten er ook in! Zelfs voorzien van echt glas! Het ziet er mooi uit! De binnenkant is nog niet helemaal klaar, maar het was mooi om te zien dat mensen veel gebruik maken van de stoelen die wij in mei hebben aangeschaft en van de trommels die we toen ook hebben gekocht!
Daarnaast waren de dakgoten aangelegd en waren er 2 grote watertanks (elk  3000 liter) die het regenwater dat in de dakgoten terechtkwam en met een regenpijp naar de tanks werd geleid, opving. Een stevige regenbui en die 2 tanks zaten bomvol, werd ons verteld.
Geweldig nieuws dus! Voorheen moesten mensen erg ver lopen om water te krijgen, nu was het bij de kerk aanwezig.

God’s Hands and Feet Ministries (de stichting die Israel Nabimanya dus in Oeganda heeft opgericht) heeft behoorlijk wat grond erbij! Zij zijn nu de trotse eigenaar van 16 hectare grond. Wat inhoud dat ze 3 bergplooien hebben om te gebruiken in de toekomst.
bestuur2.jpg
{Joanne, Ben en Christine met de bestuursleden van Gods Hands and Feet Ministries}

De drie stichtingen (Twawebwa Mukama, God’s Hands and Feet Ministries en Stichting Mukwano Oeganda) hebben veel overleg gepleegd over het doel van dit stuk grond en hoe we de aankomende jaren gingen werken.
We hebben een jaarplan gemaakt voor 2008. Het plan is om eerst te starten met het aanleggen van een grote watertank die 100.000 liter water op kan vangen. Hier is wat haast bij, omdat het regenseizoen eraan komt. Daarnaast zijn sanitaire voorzieningen voor de kerk belangrijk. Er is 1 (door Paulien en mij o.a.) gemaakte toilet, maar dat is niet genoeg voor alle bezoekers van het project. Daarom zal er ook dit jaar nog een toiletgebouwtje (3 gaten in de grond met een muurtje ertussen) gemaakt worden.
Vanuit de stichting van Ben en Christine wordt er het aankomende jaar vooral gewerkt aan een guesthouse. Zodat de bezoekers niet, net als wij, zo ver van het project weg hoeven te slapen, maar gewoon op het project kunnen verblijven. Dit wordt een huis met 2 verdiepingen (vrij uitzondering voor Oeganda, maar wel heel handig, aangezien we tegen een berg aan bouwen.)

p1000107 2.1.jpgStichting Mukwano Oeganda richt zich de rest van dit jaar vooral op de bouw van een kliniek. Deze hoort eind dit jaar af te zijn. Dit gebouw zal bestaan uit 6 kamers, waaronder een wachtkamer, dokterskantoor, laboratorium en een aantal behandelkamers. Daarnaast hoopt Israel ook in Februari 2009 al te kunnen starten met de eerste schoolklas voor het voortgezet onderwijs. Om dat te kunnen doen, zou het fijn zijn om een schoolgebouw, of in ieder geval een lokaal te hebben waarin dit kan. Daarom hopen we, als Stichting Mukwano Oeganda, ook voor februari 2009 het schoolgebouw te kunnen financieren. Mocht dit niet lukken, zal de school waarschijnlijk in eerste instantie in de kerk plaatsvinden.

Ook al was het bezoek maar erg kort, ik kijk terug op een geweldige week! De eerste helft was erg productief en informatief wat betreft ons project, de laatste helft van de week, was voor mij persoonlijk heerlijk om alle kinderen in Masaka weer terug te zien.